Projektorm se utvrđivao sadržaj omega-3 masnih kiselina u mesu tovnih pilića,kod različitog uzgoja i hranidbe.Pokus rađen na četiri skupine pilića.Kontrolna skupina hranjena standardnim smjesama,uzgajana na klasičan način u toviliđtim, do 42 dana staropsti(tova).Druga i treća skupina,tov u tovilištima do 42 dana tova hranjenim smjesama u koje se dodato 0,5% i 1% ulja morskih organizama.Četvrta skupina ušla je u pokus od 21 dana starosti,uzgajana u poluotvorenom sustavu te hranjena do kraja tova žitaricama i zeloenom smjesom,a što je klasičan način uzgoja u seoskim domaćinstvima.Nakon pokusa pilići su zaklani te uzorci bijelog i tamnog mesa analizirani na sadržaj omega-3 masnih kiselina. |
Pproject assesed amount of omega-3 fatty acids in broilers meat,at different diet and breeding systems.Control group fed whit standard cincentrate mixtures in feedlot throughout at 42-d growth period.Diet of two groups was enrihed whit sea food oil in concentration of 0,5% and 1% throughout a 42-d growth period.Fourth group,21-d old chickens were growht outoor and indoor,and fed whit grains and grass pasture mixtures to the end of fattening period.At the end of the experiment,we analysed amount of omega-3 fattyacids in white and dark meat. |